| Tytuł: | Ból skóry głowy |
| Autor: | Wrzos 23.2.2011, 10:18 |
| Od piątku trochę boli mnie skóra głowy- sama skóra na wierzchu głowy. Ból pojawia się wtedy gdy dotykam skóry. Jestem trochę histerykiem, więc od razu przychodzą mi do głowy najczarniejsze myśli, np. że to czerniak, itp.... Pierwszy raz jestem w takiej sytuacji. Nie wiem czy mam z tym iść od razu do dermatologa czy najpierw iść do lekarza rodzinnego. Czy ktoś był kiedyś w podobnej sytuacji? Proszę o radę... | |
| Autor: | Salem 23.2.2011, 14:55 |
| Możliwe, że jest to tylko zwykłe podrażnienie wywołane jakąś alergią na szampon czy coś takiego. Nie musisz się tym martwić. | |
| Autor: | Seledynek 24.2.2011, 08:52 |
| Może faktycznie jesteś histerykiem, ale może najpierw zmień szampon. Możliwe, że masz alergię na którykolwiek ze składników (może masz wrażliwą skórę)- szukaj takich, które są przeznaczone dla skóry wrażliwej i nie wywołują alergii. Jeśli to nie pomoże, to idź do lekarza. | |
| Autor: | Andrew 24.2.2011, 13:02 |
| To wcale nie musi być histeria, też kiedyś cierpiałem na straszny ból skóry głowy. W tym celu brałem pyralginę i mi szybko przeszło. | |
| Autor: | Misiek 25.2.2011, 09:35 |
| Może wdał CI się jakiś stan zapalny? Chyba powinieneś iść z tym do dermatologa. | |
| Autor: | Julka 25.2.2011, 11:09 |
| Zmień szampon, idź do dermatologa i nie dotykaj tak często głowy!!! | |
Atopowe zapalenie skóry
Atopowe zapalenie skóry jest rodzajem wyprysku odnoszącym się do egzemy, czyli jednym z rodzajów alergii skórnych. Jest to dolegliwość dotykająca ludzi na całym świecie, a częstość jej występowania wzrasta z roku na rok.
Sucha skóra jest wynikiem braku odpowiedniej ilości sebum, co zwiększa jej podatność na wrażliwość. Osoby mające skórę suchą często czują jej nieprzyjemne napięcie, zwłaszcza po umyciu, oraz dyskomfort kiedy przebywają na wietrze, bądź w klimatyzowanym pomieszczeniu.
Skóra naczynkowa
Skóra naczynkowa charakteryzuje się zgrupowanymi na jej powierzchni plamkami o fioletowym, czerwonym lub niebieskawym zabarwieniu. Znamienia naczyniowe mogą być widoczne u małego dziecka, już po narodzeniu, lecz mogą też rozwijać się w okresie dorastania.